01 mei 2011

Na een heerlijke nacht vol slaap werden we vanochtend om 6.30 am wakker (in Nederland inmiddels half vier in de middag), van een jetlag voelen we amper wat!  Eerst hebben we nog wat Tv gekeken, op de twintig beschikbare zenders was op minstens de helft het koninklijke huwelijk van William en Kate te zien, daarna zijn we de stad maar eens ingelopen. De bezienswaardigheden  van de binnenstad liggen relatief dicht bij elkaar, dus we besloten alles te voet te doen. Na ons de eerste minuten vergaapt te hebben aan de hoogbouw om ons heen, liepen we vrij plotseling tegen de eerste attractie van de stad aan: Angels Flight. Deze korte trolleyachtige kabelbaan diende eigenlijk als een soort voorloper van de roltrap, zodat mensen de heuvels in de stad niet steeds hoefden te beklimmen. De trolley werd in het verleden wel eens gesloten wegens dodelijke ongevallen, maar wordt tegenwoordig door een stichting onderhouden; met een hoop stoten en schokken wordt je voor een schamele 25 cents naar beneden gebracht, waardoor je in een heel ander deel van de stad teecht komt, in dit geval recht voor de Grand Central Market, een historische overdekte markt waar met name veel verse producten en maaltijden worden verkocht. Ondanks de vele neonreclame zag het er prachtig autenthiek uit, maar vanwege een gebrek aan behoefte aan meloenen, verse zalm of Taiwanese kruiden zijn we de markt snel weer uitgelopen.

Na een klein broodje bij de Subway, liepen we richting het hoofdkantoor van de LAPD, waar ik hoopte een mooie reeks aan echte Amerikaanse politieauto's op de gevoelige plaat vast te leggen; helaas bleek het te gaan om een saai gebouw met voornamelijk bureaucraten, er was niet een politieauto in de buurt te zien. Daarom snel doorgewandeld richting de indrukwekkende Disney Music Hall (de metalen muurbedekking straalde gewoon hitte uit in de zon) en daarna op weg naar Chinatown. Een bijzondere ervaring, want eigenlijk konden we uberhaupt nog niet geloven dat we zomaar in het bekende Los Angeles rondliepen, maar nu begonnen we bijna te twijfelen of we niet per ongeluk beland waren in ZhouZhou of Beijing. Allemamachies, wat een hoop Chinezen, Chinese winkeltjes, Chinese uithangborden en ga zo maar door. Erg bijzonder om eens te zien, maar we besloten snel door te lopen om ons niet al te veel uit onze 'we zijn in Amerika sfeer' te geraken. 

Na een kwartiertje slenteren langs torenhoge palmbomen, kwamen we aan in het oudste gedeelte van de stad: El Pueblo. Dit stadscentrum werd in de 18e eeuw opgericht op bevel van de Spaanse koning en was het begin van deze miljoenenstad. Na de bezichtiging van het Mexicaans aandoende pleintje, het oudste huis van de stad (1781) en het bekijken van een 'klassiek' Mexicaans winkelstraatje (alles Made in China vermoeden we), liepen we naar het bekende Union Square station, een erg mooi stationsgebouw. Hierna besloten we via Angels Flight terug te keren naar het hotel om de auto op te halen om de rest van de stad te gaan bekijken.

Eerst werd met de TomTom koers gezet richting het shoppingwalhalla voor de rich and famous: Rodeo drive. Het zag er allemaal retesjiek uit, maar verder dan een beetje etalagekijken kwamen (en wilden) we niet. Daarna reden we door naar het bekende Sunset boulevard (veel te zien, overdag weinig te beleven) en Hollywood Boulevard. Deze laatste straat is met name bekend van de Walk of Fame en het Kodaktheater. Hier parkeerden we de auto in de parkeergarage van het Kodaktheater en gingen we op zoek naar de ster van o.a. Michael Jackson. Voor wie nog nooit op Hollywood Boulrvard is geweest: die sterren in de stoep strekken zich uit of meerdere kilometerrs en het zijn er naar mijn gevoel meer dan duizend; zoeken naar een naald in een hooiberg... We kwamen in ieder gval genoeg bekende namen tegen, maar het is toch eigenlijk een enorm suffe attractie, maar voor de sfeer en de impressie is een bezoek aan deze kermis toch wel de moeite waard. Nog twee kleine vermeldingen: volgens onderstaande meneer is het op 21 mei het einde der tijden (zijn we in ieder geval terug van vakantie) en het is me op de 1e dag gelukt een vlag van de staat California te kopen!

Na deze zintuigprikkelende ervaring werd er koers gezet richting Mulholland Drive, een weg door de bergen rond LA, vanwaar je een mooi vergezicht hebt en waar een reeks aan celebrities schijnt te wonen. Na een flink aantal bochten kwamen we aan bij een prachtig uitzichtspunt over de stad en, aan de andere kant, de bekende Hollywoodletters. Erg bijzonder om allemaal eens in het echt te zien. Om de dag af te sluiten reden we door Bel-Air (veel heggen, weinig huizen te zien) en sloten we de dag af bij een Mexicaans restaurant en bezochten we een supermarkt in de buurt van ons hotel. Tot slot nog even gezwommen en in de jacuzzi op het dakterras gezeten. Een vermoeiende dag, maar heel veel gezien en gedaan!

Geen opmerkingen: